Tracy Tansia

Tracy Tansia

Voorvechter in de strijd tegen seksueel misbruik in Oost-Congo

Midden 2010 was Tracy één van de allereerste klanten van Tutorial Studiebegeleiding. Haar liefde voor het geboorteland van haar ouders bracht haar naar Oost-Congo waar ze sinds vorig jaar strijdt tegen seksueel misbruik van vrouwen en kinderen.

Tracy en Tutorial

Tutorial Studiebegeleiding werd begin dit jaar 10 jaar en blikt daarom graag terug op enkele opvallende klanten. Eén van hen is Tracy, één van de allereerste klanten van Tutorial Studiebegeleiding. In 2010 kreeg ze van ons begeleiding in de voorbereiding op haar examen statistiek in de 'Politieke & Sociale Wetenschappen'.

Wat ze met haar uiteindelijk diploma is gaan doen is bewonderenswaardig en is absoluut een plaatsje op onze 'Wall of Fame' waard. 

En nu?

Tracy heeft ouders van Congolese origine en zelf is ze altijd heel gefascineerd geweest door het geboorteland van haar ouders. Vorig jaar verhuisde ze naar Oost-Congo om er in opdracht van 'Mamas for Africa' vrouwen en kinderen die het slachtoffer waren van seksueel geweld te helpen opvangen en ondersteunen. 

Sinds de Rwandese genocide en de toegenomen aanwezigheid van rebellengroepen in Oost-Congo wordt seksueel misbruik tegen vrouwen en kinderen ingezet als oorlogswapen om lokale leefgemeenschappen te ontwrichten. Tot de komst van 'Mamas for Africa' konden de slachtoffers op weinig plaatsen terecht voor medische en psychologische hulp. In 2010 richtte de organisatie een eerste 'Maison de la femme' op in Bukavu. 

"Eén op de drie vrouwen wordt er seksueel misbruikt. Het gaat niet om seksueel plezier, wel om seksuele terreur als oorlogswapen."

- Tracy Tansia -

Tracy in Oost-Congo

Het is in die context dat Tracy - die intussen naar Oost-Congo verhuisde - het dag in dag uit opneemt voor vrouwen in de regio. Samen met de lokale leefgemeenschappen zet ze namens 'Mamas for Africa' in op sensibilisering en preventie, maar jammer genoeg ook nog al te veel op medische en psychologische ondersteuning van slachtoffers.

Op donderdag 18 juni, op de vooravond van de Internationale dag tegen seksueel geweld op vrouwen in conflictgebieden', was Tracy te gast in De Afspraak bij Phara De Aguirre met een sterkte en aangrijpende getuigenis.

Tracy, het is een absolute eer om jou op onze 'Wall of Fame' te hebben!